Δήμος Νέστου φυλλάδιο


Ο Σάββας Μιχαηλίδης:

 • Γεννήθηκε το 1962 και μεγάλωσε στη Χρυσούπολη.
 • Απόφοιτος της Ανωτέρας Δημόσιας Σχολής Πλοιάρχων Εμπορικού Ναυτικού.
 • Απόφοιτος Τμήματος Δασοπονίας.
 • Τελειόφοιτος της Νομικής Σχολής του Τμήματος Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Ανάπτυξης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.
 • Υπάλληλος του Υπουργείου Οικονομικών.
 • Υπήρξε από τον Ιούνιο του 2004 μέχρι και τον Ιούνιο του 2006 επικεφαλής της Ομάδας Διοίκησης Έργου στην Περιφέρεια Α.Μ.Θ. ως ειδικός συνεργάτης του Γ.Γ. Περιφέρειας σε θέματα Ο.Τ.Α. (Δήμων και Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων), καθώς έχει υπηρετήσει και τους δύο θεσμούς.
 • Είναι παντρεμένος με την Ελένη Γλύπτη και έχει δύο γιους, το Μιχάλη, φοιτητή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και τον Παντελή, φοιτητή του Πανεπιστημίου Κρήτης
 • Νομαρχιακός Σύμβουλος κατά την περίοδο 1998 έως 2002, Εντεταλμένος Σύμβουλος με καθήκοντα ελέγχου και συντονισμού των Νομαρχιακών Υπηρεσιών που σχετίζονταν με τον πρωτογενή τομέα.
 • Μέλος της Ένωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδος (Ε.Ν.Α.Ε.).
 • Μέλος Δ.Σ. και Πρόεδρος σε Αθλητικούς Συλλόγους καθώς υπήρξε αθλητής.
 • Επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης «ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ» από το 2002 έως το 2006.
 • Δήμαρχος Δήμου Χρυσούπολης από το 2006 έως το 2010.
 • Πρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης Χρυσούπολης (Δ.Ε.Υ.Α.Χ.) σήμερα Δ.Ε.Υ.Α.Ν..
 • Πρόεδρος της Αναπτυξιακής ΝΕΣΤΟΥ, Ανώνυμης Εταιρείας η οποία έχει αναλάβει την ανάπτυξη δραστηριοτήτων ορθολογικής αξιοποίησης Φυσικών πόρων, την οικοτουριστική εκμετάλλευση περιοχών και τη συμμετοχή σε ερευνητικά προγράμματα.
 • Μέλος του Δ.Σ. της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης (Π.Ε.Δ. Α.Μ.Θ.)
 • Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Αναπτυξιακής Ανώνυμης Εταιρείας Διαχείρισης Απορριμμάτων Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης (ΔΙ.Α.Α.ΜΑ.Θ. Α.Α.Ε.).
 • Μέλος στην Ειδική Επιτροπή του άρθρου 152 που αφορά τον έλεγχο νομιμότητας των αποφάσεων του Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας Θράκης.
 • Αντιπρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Υδροβιότοπων του Δέλτα Νέστου και Βιστωνίδας Ισμαρίδας από το 2007.
 • Πρόεδρος της Περιφερειακής Επιτροπής του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Χρυσούπολης.
 • Δήμαρχος Χρυσούπολης 2006 – 2010.
 • Δήμαρχος Νέστου 2011 – 2014.

«Συνδημότισσες και Συνδημότες

Οι Δημοτικές εκλογές του ΜΑΙΟΥ πρέπει να φέρνουν μια ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ στην Τοπική Αυτοδιοίκηση του Δήμου, καθώς αποτελούν ορόσημο για το μέλλον αυτού του τόπου. Μετά την ολοκλήρωση της θητείας των Καλλικρατικών Δήμων που χαρακτηρίσθηκε από την οικονομική ύφεση και την αδυναμία του Κράτους να υποστηρίξει τον νέο αναπτυξιακό και αναβαθμισμένο τους ρόλο περάσαμε σε ένα νέο μοντέλο αυτό του Κλεισθένη, όπου οι Δήμοι καλούνται πλέον να απαντήσουν μόνοι τους στην επίλυση των οικονομικών και όχι μόνο, προβλημάτων που αντιμετωπίζουν.

Η εμφανής αδυναμία του κράτους να επιστρέψει στην Αυτοδιοίκηση να λειτουργήσει αυτόνομα αλλά και η επιχειρούμενη θεσμική εκτροπή να εμφανίσει την ‘’συναλλαγή’’ ως συνεργασία και πολύ συμμετοχική συμφωνία είναι ένα μόνο μέρος από το διαφαινόμενο πλαίσιο αδυναμίας και ακυβερνησίας που έρχεται στην αυτοδιοίκηση. Σε ελάχιστους δήμους θα προκύψουν διοικήσεις [από της επερχόμενες εκλογές με τον Κλεισθένη] που θα έχουν την δυνατότητα της πλειοψηφίας και θα μπορούν να υλοποιήσουν το πρόγραμμα τους χωρίς προ απαιτούμενη έγκριση των ομάδων της μειοψηφίας. Από την άλλη μεριά το οικονομικό περιβάλλον μέσα στο οποίο θα λειτουργήσει η αυτοδιοίκηση διαμορφώνεται κάτω από το βάρος της ύφεσης που διέρχεται μια χρεοκοπημένη χώρα η οποία ‘όχι μόνο αδυνατεί να επιστρέψει στους δήμους τους παρακρατηθέντες πόρους, αλλά αναπτύσσει και μια νέα αντίληψη του συγκεντρωτισμού των πόρων της Ελληνικής Περιφέρειας στο κέντρο. Αυτό έχει ως συνέπεια την κατάργηση της ΣΑΤΑ (από 4,5 εκ. ευρώ σε 450.000 ευρώ) επίσης ο περιορισμός αλλά και περιορισμός της τακτικής μηνιαίας επιχορήγησης μόλις στο 1/3 των αρχικών παλαιών επιδοτήσεων αποτελούν τους “καλύτερους πρεσβευτές” για το πώς προβλέπεται το μέλλον της Αυτοδιοίκησης. Από την άλλη η συγκρότηση των Δήμων σε πληθυσμιακά και χωρικά όρια μεγαλύτερης γεωγραφικής μονάδας διευκολύνει την ανάπτυξη ενός νέου ισχυρότερου διοικητικού συστήματος που απαιτεί όμως πόρους για την λειτουργία του. Στα πλαίσια αυτά της νέας αρχιτεκτονικής του’’ Κλεισθένη’’ ο Δήμος ΝΕΣΤΟΥ χρειάζεται διοίκηση και δημοτική αρχή που να  μπορεί, αξιοποιώντας την τεχνολογία και τις νέες μεθόδους διοίκησης με σύγχρονο και αναβαθμισμένο τρόπο να διεκδικεί:  Χρηματοδοτήσεις έργων από το ΕΣΠΑ και από τομεακά προγράμματα των υπουργείων και να συμμετέχει σε προγράμματα διασυνοριακής συνεργασίας, επίσης  Η Νέα Δημοτική Αρχή που θα προκύψει από τις εκλογές του ΜΑΙΟΥ πρέπει να  μπορεί: Να επιλύσει το πρόβλημα της εξεύρεσης των απαιτούμενων πόρων για την υποστήριξη όλων των τομέων παρέμβασης που απαιτεί η Κοινωνία. Να επιλύσει τα προβλήματα των κατοίκων του Δήμου. Να αξιοποιήσει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα κάθε περιοχής. Να βελτιώσει την ποιότητα Ζωής και το βιοτικό επίπεδο των πολιτών.

Στα παρακάτω προβλήματα ο Συνδυασμός μας «ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ» έχει τις λύσεις οι οποίες βασίζονται: Στη γνώση των προβλημάτων της περιοχής σε βάθος. Στη μελέτη των αναπτυξιακών δομών του Δήμου. Στο διεκδικητικό χαρακτήρα των αιτημάτων. Στην άμεση συνεργασία δημοτικών αρχών και πολιτών με ενέργειες, κινήσεις, αποφάσεις.

Ο Συνδυασμός μας «ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ» έδωσε λύσεις σε όλα τα μεγάλα προβλήματα της περιοχής μας, πέτυχε την αξιοποίησή της πάντα με γνώμονα το δημότη καθώς είναι ο μόνος Δήμος της Περιφέρειας Α.Μ.Θ. που στην θητεία μας [2007-2014] που διανύσαμε υλοποίησε έργα προϋπολογισμού 115 εκ. ευρώ και έχει έτοιμες μελέτες έργων ώριμες  για τη νέα προγραμματική περίοδο από το ΕΣΠΑ  προϋπολογισμού 205 εκ. ευρώ, μεγαλύτερο μέρος των οποίων αναφέρεται στην αξιοποίηση ΑΠΕ (Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας). Συνεχίζουμε προτείνοντας αλλαγές και βελτιώσεις, οι οποίες θα αναβαθμίσουν την περιοχή μας και τον τρόπο ζωής του καθένα από εμάς. Καινοτομήσαμε σε πανελλήνιο επίπεδο δημιουργώντας συνθήκες αξιοποίησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και προσφοράς τους στην τοπική κοινωνία καθώς αποτελούμε τον πρώτο Δήμο που υλοποίησε έργο αξιοποίησης ορυκτού πλούτου αυτού της γεωθερμίας. Ευελπιστούμε να δημιουργήσουμε ένα Νέο Δήμο με οικονομική αυτοτέλεια.

Η «ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ» επιζητά την ψήφο και τη συνεργασία όλων των δημοτών ώστε να συνεχίσει την προσπάθεια για την επίλυση των προβλημάτων αλλά και τη δημιουργία προοπτικής και ανάπτυξης για το μέλλον αυτού του τόπου. Και απαντά με συγκεκριμένες κατευθύνσεις (Άξονες – Τομείς παρέμβασης)»

Το Νοέμβριο του 2010 μας δώσατε τη λαϊκή εντολή να εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας προκειμένου να επιλυθούν προβλήματα των κατοίκων του Δήμου, να αξιοποιηθούν συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής, να βελτιωθούν οι παρεχόμενες υπηρεσίες αναβαθμίζοντας την ποιότητα ζωής του καθένα από εμάς.
Το πρόγραμμα μας περιελάμβανε έξι Τομείς Παρέμβασης και αναφέρονταν σε ογδόντα τέσσερις (84) προτάσεις οι οποίες αφορούσαν:
– Διοικητική Οργάνωση
– Υποδομές
– Συγκοινωνίες – Ύδρευση – Άρδευση – Αποχέτευση – Οικιστικό Περιβάλλον – Υγεία – Κοινωνική Πολιτική – Ποιότητα Ζωής – Οικολογία – Περιβάλλον – Πολιτισμός – Αθλητισμός
– Παιδεία – Νεολαία
– Οικονομική Ανάπτυξη
– Τουριστική Ανάπτυξη
Κρίνεται λοιπόν απαραίτητο να αναφερθούμε στις Προτάσεις αυτές που υλοποιήσαμε:

 1. Έγινε σύγχρονη οργάνωση των υπηρεσιών του Δήμου, με οργανόγραμμα Τεχνικών και Διοικητικών Υπηρεσιών για καλύτερη εξυπηρέτηση του Δημότη.
 2. Ο Δήμος Χρυσούπολης για πρώτη φορά στην Ιστορία του απέκτησε δική του Τεχνική Υπηρεσία η οποία διαθέτει ISO και Διαχειριστική Επάρκεια, έτσι μπορεί αυτόνομα να υλοποιεί και να επιβλέπει μικρά και μεγάλα έργα καθώς και έργα του Δ’ ΚΠΣ (ΕΣΠΑ).
 3. Λειτούργησε για πρώτη φορά Γραφείο Πολεοδομίας και στο άμεσο μέλλον Διεύθυνση Πολεοδομίας.
 4. Εξοπλίσαμε τις Τεχνικές μας Υπηρεσίες – Προμήθεια αναγκαίων μηχανημάτων και οχημάτων. Είκοσι επτά (27) νέα οχήματα στην υπηρεσία των δημοτών, κόστους 1.530.000 ευρώ.
 5. Ο Δήμος απέκτησε Νέο Δημαρχείο αντάξιο της πόλης μας. Το Νέο Δημαρχείο φιλοξενεί τις Υπηρεσίες του Δήμου Νέστου που προέκυψαν με το Σχέδιο «Καλλικράτης». Αποτελεί τη δικαίωση της Δημοτικής Αρχής καθώς περιλαμβάνει χώρους 2.700 τμ σε 4,5 στρέμματα οικόπεδο και αυξάνει την ακίνητη περιουσία του κατά 8 εκ. ευρώ.
 6. Ο Δήμος Νέστου υπέγραψε σύμβαση συνεργασίας με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και τον ΕΛ.Γ.Ο. Δήμητρα δημιουργώντας Πρότυπο Εκπαιδευτικό και Επιδεικτικό Αγρόκτημα Εφαρμογών Γεωθερμίας με την επωνυμία «Charles Olke van der Plas» στον ανακαινισμένο χώρο του πρώην ΚΕΓΕ το πρώτο και μοναδικό στην χώρα.
 7. Συστήσαμε Αναπτυξιακή Επιχείρηση με την επωνυμία «ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΝΕΣΤΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Ο.Τ.Α.». Σκοπός της Εταιρείας είναι:  Η ανάπτυξη δραστηριοτήτων ορθολογικής αξιοποίησης Φυσικών πόρων όπως η εκμετάλλευση γεωθερμικών πεδίων, η έρευνα, η υλοποίηση και η συμμετοχή σε ερευνητικά προγράμματα. Η Οικοτουριστική εκμετάλλευση περιοχών. Η συμμετοχή της σε προγράμματα ή η εφαρμογή σχετικών πολιτικών σε διαδημοτικό ή σε ευρύτερο γεωγραφικό χώρο.
 8. Εκπονήθηκε Μελέτη από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης για τη «Σύσταση Μορφωτικού Ιδρύματος Μεταπτυχιακών Σπουδών». Σκοπός του Ιδρύματος είναι η συνεργασία με Ανώτερα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα Τ.Ε.Ι. – Α.Ε.Ι. προκειμένου να προκηρυχθούν εκεί Μεταπτυχιακά Προγράμματα που αφορούν την εκμετάλλευση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και όχι μόνο. Η Στέγαση προβλέπεται στις προσεχώς ανακαινισμένες αίθουσες που θα προκύψουν από την μεταφορά Σχολικών Μονάδων σε νέα κτίρια.
 9. Πετύχαμε την παραχώρηση στο Δήμο οικοπέδου οχτώ (8) στρεμμάτων έναντι Δημοτικού Γηπέδου που λειτουργεί ως χώρος στάθμευσης για τα μηχανήματα και οχήματα του Δήμου προσωρινά. Για το συγκεκριμένο χώρο εκπονήθηκε Μελέτη «Ανοιχτού Κολυμβητηρίου»προϋπολογισμού 6,5 εκατομμυρίων ευρώ και είναι από τα έργα που διεκδικούμε στη νέα προγραμματική περίοδο του ΕΣΠΑ 2014 – 2020.
 1.  Λειτουργική ενοποίηση υφιστάμενων πληροφοριακών συστημάτων (υποδομές ΤΠΕ και εφαρμογές) και δεδομένων του Δήμου Νέστου για την εφαρμογή του προγράμματος Καλλικράτης Προϋπολογισμός: 57.933,00 €
 2. Ασφαλτόστρωση οδού από πόλη Χρυσούπολης έως Σ.Μ.Α. Προϋπολογισμός: 1.580.000,00 €
 3. Ασφαλτόστρωση οδού από Δ.Δ. Χρυσοχωρίου έως Σ.Μ.Α. Προϋπολογισμός: 1.080.000,00 €
 4. Αναβάθμιση τοπικού οδικού δικτύου από Δ.Δ. Ζαρκαδιάς έως Δ.Δ. Γέροντα Προϋπολογισμός: 445.000,00 €
 5. Βελτίωση οδού από Δ.Δ. Γέροντα έως Παλιά Εθνική Οδό Προϋπολογισμός: 190.000,00 €
 6. Κατασκευή Εξωτερικού Δικτύου Ύδρευσης Δήμου Κεραμωτής από Πηγές Παραδείσου Προϋπολογισμός: 1.735.000,00 €
 7. Βελτίωση και Αναβάθμιση της διαμόρφωσης του αστικού εξοπλισμού ελεύθερων κοινόχρηστων χώρων, παιδότοπων και πλατειών στο Δ.Δ. Χρυσούπολης του Δήμου Νέστου Προϋπολογισμός: 191.765,61 €
 8. «Προμήθεια Εξοπλισμού Ειδικών Σχολείων Δήμου Νέστου» Προϋπολογισμός: 78.750,75 €
 9. Κατασκευή 12- θέσιου Δημοτικού Σχολείου Χρυσούπολης Προϋπολογισμός: 3.882.000,00 €
 1.  Ανέγερση διδακτηρίου Γυμνασίου Χρυσούπολης Προϋπολογισμός: 2.500.000,00 €
 2. Νέος Παιδικός Σταθμός Χρυσούπολης Προϋπολογισμός: 2.201.700,00 €
 3.  Καινοτόμο Σύστημα Πληροφόρησης Οδηγών για Έκτακτα Συμβάντα Κίνησης και Έκτακτα Συμβάντα Κίνησης και Ελεύθερες Θέσεις Στάθμευσης στο Δήμο Νέστου Προϋπολογισμός: 100.700,00 €
 4. «Αποκατάσταση Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων (Χ.Α.Δ.Α.) Δήμου Νέστου στη θέση Ξηροπόταμος Χρυσούπολης και στη θέση Χαϊδευτό Κεραμωτής και Λεκάνης Δήμου Ορεινού»Υποέργο: 15.000,00 2ο Υποέργο:1.315.000,00 3ο Υποέργο:100.000,00 ΣΥΝΟΛΟ: 1.430.000,00 €
 5. Τεχνική Βοήθεια του Δήμου Νέστου Προϋπολογισμός: 50.000,00 €
 6.  IT-PROTECTED Προϋπολογισμός: 197.732,00 €
 7. Πρότυπα Επδεικτικά Έργα Εξοικονόμησης Ενέργειας και Αξιοποίησης ΑΠΕ στο κτίριο του 2ου Δημοτικού Σχολείου Χρυσούπολης Προϋπολογισμός: 600.286,00 €
 8. Αξιοποίηση του Γεωθερμικού Πεδίου Ερατεινού-Χρυσούπολης Δήμου Νέστου Προϋπολογισμός: 10.600.000,00 €
 9. Κατασκευή Κόμβου Σφαγείων στην Δ.Κ. Χρυσούπολης 1ο ΥΠΟΕΡΓΟ :1.360.000,00 € 2ο Υποέργο: 50.000,00 € Σύνολο Προϋπολογισμού: 1.410.000,00 €
 10. Ολοκλήρωση Υποδομών του Διδακτηρίου Γυμνασίου Χρυσούπολης – Β΄ κτίριο Προϋπολογισμός: 4.275.000,00 €
 11. Πρότυπα Επιδεικτικά Έργα Εξοικονόμησης Ενέργειας και Αξιοποίησης ΑΠΕ στο Κτίριο του ΤΕΛ Χρυσούπολης Προϋπολογισμός: 863.792,08 €
 12. Κατασκευή Αρδευτικού Δικτύου Αγροκτήματος Λεκάνης Προϋπολογισμός: 615.000,00 €
 13. Ανάπλαση παραλιακής Ζώνης αμμόγλωσσας Κεραμωτής Προϋπολογισμός: 300.000,00 €
 14. Ενίσχυση Πολιτιστικών συλλόγων Δήμου Κεραμωτής Νέου Καλλικρατικού Δήμου Νέστου – Προϋπολογισμός: 30.000,00 €
 15. Προμήθεια Ενεργειακών Λαμπτήρων και Φωτιστικών στο Δ.Δ. Χρυσούπολης του Δήμου Νέστου – Προϋπολογισμός: 140.000,00 €
 16. Αποκατάσταση, Αναβάθμιση εγκαταστάσεων Δασικής Αναψυχής Περιβαλλοντικού Πάρκου Νέστου, Θέση Δρυμούσα Νέστου – Προϋπολογισμός: 369.000,00 €
 17. Ίδρυση Κέντρου Πληροφόρησης Νέστου Θέση Δρυμούσα Νέστου Προϋπολογισμός:104.550,00 €
 18. Ενίσχυση Πολιτιστικών Εκδηλώσεων για τα 100 Χρόνια του Δήμου Νέστου Προϋπολογισμός: 30.000,00 €
 19. Ανάπλαση Οικισμού Ρομά στην Τ.Κ. Πηγών του Δήμου Νέστου. Προϋπολογισμός: 410.000,00 €
 20. Ανακατασκευή (υπογείωση) αρδευτικής διώρυγας Β’ εντός οικισμού Χρυσούπολης Προϋπολογισμός: 1.931.100,00 €
 21. Ολοκλήρωση αρδευτικών δικτύων Δυτικής Πεδιάδας Νέστου Νομού Καβάλας Προϋπολογισμός: 12.909.831,92 €
 22. Επιχειρησιακό Σχέδιο Δράσης για την Ένταξη των ΡΟΜΑ και πληθυσμών που διαμένουν σε ιδιαίτερα υποβαθμισμένους οικισμούς της Περιφέρειας ΑΜΘ Προϋπολογισμός: 18.333.900,00 €
 23. Κατασκευή πεζοδρομίων και λοιπών υποστηρικτικών μέτρων ανάπλασης στην Τοπική Κοινότητα Λεκάνης του Δήμου Νέστου – Προϋπολογισμός: 432.000,00 €
 24. Ανάπλαση οικισμού ΡΟΜΑ στην Τοπική Κοινότητα Πηγών στο Δήμο Νέστου. Προϋπολογισμός: 410.000,00 € ΣΥΝΟΛΟ: 60.244.592,00 €

ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΝΟΛΟ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΩΝ ΕΡΓΩΝ ΚΑΙ ΕΝΤΑΓΜΕΝΩΝ ΕΡΓΩΝ ΣΕ ΦΑΣΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ¨: 69.485.041,36 €

ΣΥΚΟΙΝΩΝΙΕΣ

 1. Βελτιώσαμε τη βατότητα των κύριων αγροτικών οδών Χρυσούπολη – ΣΜΑ και Χρυσοχώρι – ΣΜΑ, επίσης Γέροντας – Ζαρκαδιά – Γέροντας Διασταύρωση Ε.Ο. προϋπολογισμού 3.638.000 ευρώ και μήκους δεκαέξι (16) χλμ.. Επίσης σε συνεργασία με την Περιφέρεια ασφαλτοστρώθηκε η Δημοτική οδός Γραβούνα – Ερατεινό μήκους 5 χλμ..
 2. Κατασκευάσαμε τον κόμβο της κυκλικής με ταυτόχρονη υπογειοποίηση των καλωδίων της Δ.Ε.Η. και λειτουργία συντριβανιού που αποτελεί το σημείο αναφοράς για την πόλη μας.
 3. Κατασκευάζεται ο κόμβος των Σφαγείων προϋπολογισμού 1.410.000 ευρώ με ταυτόχρονη ανακατασκευή της υπογειοποιημένης τάφρου και σύνδεση του με το νέο υπογειοποιημένο αρδευτικό αύλακα της κεντρικής προσαγωγού.
 4. Συντάχθηκε κυκλοφοριακή μελέτη για όλη την πόλη και εφαρμόζεται. Στα πλαίσια της μελέτης αυτής κατασκευάστηκε ο κόμβος Κυκλικού, κατασκευάζεται ο κόμβος των Σφαγείων και προβλέπεται η κατασκευή ενός ακόμη κόμβου στο ύψος της Δ.Ε.Υ.Α.Ν. προϋπ. 1.100.000 ευρώ.
 5. Εκπονήθηκαν και είναι ώριμες μελέτες για τη Βασική Οδοποιία που αφορούν:
  – Την Εσωτερική οδοποιία των οικισμών του Δήμου Νέστου προϋπ. 16.000.000 ευρώ. Έργα βελτίωσης τοπικής οδού και ανακατασκευή Γέφυρας στον ποταμό Νέστο προϋπ. 3.030.000 ευρώ. Μετά από 70 χρόνια από την καταστροφή της παλαιάς γέφυρας έχουμε αδειοδοτηθεί για την ανακατασκευή της νέας γέφυρας. Ο Δήμος είναι έτοιμος να προχωρήσει στην κατασκευή του έργου μόλις ξεκινήσουν τα έργα του ΕΣΠΑ 2014 – 2020. Αποτελόντας το σημαντικότερο έργο για την τόνωση της τοπικής οικονομίας.
  – Υπόγειος χώρος Στάθμευσης στην πλατεία Μακεδονίας προϋπ. 1.500.000 ευρώ.
  – Ασφαλτόστρωση οδού από το Κέντρο Επισκεπτών Νέστου έως τη συμβολή με την Επαρχιακή Οδό Κεραμωτή Χρυσούπολης 1.700.000 ευρώ
 6. Τοποθετήθηκαν πινακίδες με ονόματα των οδών της πόλης στους κεντρικούς δρόμους.

Ο παραπάνω Τομέας ανήκει εξ’ ολοκλήρου στη Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Νέστου. Αναλαμβάνοντας την προεδρία της Δ.Ε.Υ.Α.Χ. αρχικά και μετέπειτα Δ.Ε.Υ.Α.Ν. ο Δήμαρχος αποδεχόταν ταυτόχρονα και την ευθύνη για την κατασκευή ενός έργου που μέχρι τότε είχε αμφισβητηθεί από πολλούς. Στην 20ετία που πέρασε με τέσσερις διαφορετικές εργολαβίες ύψους 2,1 δις δραχμές είχαν κατασκευαστεί μόλις 8 χλμ δικτύου ακαθάρτων. Μέσα σε ενάμισι χρόνο από την ένταξη του έργου κατασκευάστηκαν 78 χλμ νέου αποχετευτικού δικτύου, 80 χλμ τριτεύον δίκτυο, 2.600 φρεάτια συνδέσεων και ολοκληρώσαμε τον εκσυγχρονισμό της εγκατάστασης επεξεργασίας των λυμάτων.

Το έργο παραδόθηκε στους δημότες και λειτουργεί χωρίς κανένα πρόβλημα. Ταυτόχρονα η Δ.Ε.Υ.Α.Ν. κατάφερε να οργανώσει τις υπηρεσίες της και να λάβει πιστοποίηση κατά “ISO 9001:2000” αλλά και το “Πρότυπο Διαχειριστικής Επάρκειας” που της δίνουν την δυνατότητα να εκτελεί δημόσια έργα χρηματοδοτούμενα από το Δ’ ΚΠΣ, δηλαδή από το ΕΣΠΑ.

Χαρακτηριστικό επίσης είναι ότι η επιχείρηση εξυπηρετεί το σύνολο του Δήμου, τόσο στην ύδρευση όσο και στην άρδευση με δίκτυα άνω των 500 χιλιομέτρων, με το μικρότερο δυνατό ανθρώπινο δυναμικό σε σχέση με ομοειδείς επιχειρήσεις σε όλη την Ελλάδα, πετυχαίνοντας έτσι την καλύτερη σχέση τιμολογιακής πολιτικής – προσφερόμενων υπηρεσιών. Αποτέλεσμα της σωστής διαχείρισης είναι να έχουμε το πιο φθηνό νερό σε όλη την περιφέρεια ΑΜ – Θ αλλά και από τα πλέον ποιοτικά χάρις στους σχολαστικούς ελέγχους της επιχείρησης.

Το μεγαλύτερο όμως επίτευγμα της Δ.Ε.Υ.Α.Ν. που αποτέλεσε στόχο όλων των Διοικήσεων της επιχείρησης από συστάσεως του Συνδέσμου Ύδρευσης Δήμων και Κοινοτήτων Νέστου προ 55 ετών ήταν η χορήγηση Άδειας Πολλαπλής Χρήσης Νερού από το Ελληνικό Δημόσιο. Αυτό της δίνει την δυνατότητα να διαχειρίζεται την ύδρευση του Δήμου Ξάνθης, του Δήμου Τοπείρου, της Β.Φ.Λ., της ΒΙ.ΠΕ. Καβάλας, της KAVALA OIL, του Αεροδρομίου και την εν γένει διάθεση του νερού των Πηγών Παραδείσου. Αποτελεί ίσως το μοναδικό παράδειγμα Δ.Ε.Υ.Α. στη χώρα που πέτυχε κάτι παρόμοιο.

 1. Επέκταση Δικτύου Αποχέτευσης Ακαθάρτων και Επέκταση Εγκατάστασης Λυμάτων Χρυσούπολης Υποέργο 1: Επέκταση Δικτύου Αποχέτευσης Ακαθάρτων Δ.Δ. Χρυσούπολης Προϋπολογισμός 8.599.999,99 € Υποέργο 2: Επέκταση εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων Χρυσούπολης. Προϋπολογισμός: 4.300.000,00 € Λοιπές Παροχές Τρίτων Προϋπολογισμός: 145.000,00 € Συνολικός Προϋπολογισμός Έργου: 13.044.999,99 €
 2. Σύνδεση Παροχών με Δίκτυο Αποχέτευσης. Προϋπολογισμός: 1.166.200,00 €
 3. Εξωτερικός Αγωγός Λυμάτων Καταθλιπτικής Ροής και Υπολειπόμενες Εργασίες του Δικτύου Αποχέτευσης Λυμάτων Χρυσούπολης. Προϋπολογισμός: 1.178.100,00 €
 4. Εξωτερικό Δίκτυο Ύδρευσης Χρυσούπολης – Χρυσοχωρίου Προϋπολογισμός: 1.963.500,00 €
 5. Κατασκευή Νέου Αγωγού Μεταφοράς Νερού από κεντρικό Αντλιοστάσιο Χρυσούπολης προς Αντλιοστάσιο Ζαρκαδιάς. Προϋπολογισμός: 2.100.000,00 €
 6. Κατασκευή Εξωτερικού Δικτύου Ύδρευσης Δήμου Κεραμωτής από Πηγές Παραδείσου. Προϋπολογισμός: 1.735.000,00 €

ΣΥΝΟΛΟ : 21.187.799,99 €

 1.  Αγωγοί Μεταφοράς Λυμάτων από Χρυσοχώρι, Ερατεινό, Γραβούνα προς ΕΛΛ Χρυσούπολης Συνολικός Προϋπολογισμός Έργου: 9.409.500,00 €  Υποέργο 1: Αγωγοί Εσωτερικού Αποχετευτικού Δικτύου Λυμάτων Ερατεινό, Χρυσοχώρι, Γραβούνα με Σύστημα Αναρρόφησης Προϋπολογισμός: 7.589.100,00 € Υποέργο 2: Αγωγοί Μεταφοράς Λυμάτων από Χρυσοχώρι, Ερατεινό, Γραβούνα προς ΕΕΛ Χρυσούπολης. Προϋπολογισμός: 1.820.400,00 €
 2. Προμήθεια, εγκατάσταση και Θέση σε Λειτουργία Τηλεματικού Συστήματατος Παρακολούθησης Τηλεελέγχου – Τηλεχειρισμού και Ανίχνευσης Διαρροών του Δικτύου Ύδρευσης της Δημοτικής Ενότητας Χρυσούπολης του Δήμου Νέστου. Προϋπολογισμός: 1.363.744,05 €
 3. Αποχέτευση Ακαθάρτων Κεραμωτής και Αγωγός Σύνδεσης με Β.Κ. Χρυσούπολης. Συνολικός Προϋπολογισμός: 7.195.500,00 € Υποέργο 1: Κατασκευή Έργων Αποχέτευσης Ακαθάρτων των Οικισμών Κεραμωτής και Χαϊδευτού του Δ.Δ. Κεραμωτής. Προϋπολογισμός: 4.858.500,00 € Υποέργο 2: Εξωτερικός Αγωγός Αποχέτευσης Σύνδεσης (πρώην) Δ. Κεραμωτής με Β.Κ. Χρυσούπολης. Προϋπολογισμός: 2.337.000,00 €
 4.  Επέκταση Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων Δήμου Νέστου. Προϋπολογισμός: 5.500.500,00 €

ΣΥΝΟΛΟ : 23.469.244,05 €
ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΝΟΛΟ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΩΝ ΕΡΓΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΩΝ ΣΕ ΦΑΣΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ: 44.657.044,04 €

1.Εσωτερικό Αποχετευτικό Δίκτυο Λυμάτων Τ.Δ. Ν. Καρυάς με σύστημα Αναρρόφησης Προϋπολογισμός: 3.321.000,00 €
2.Εσωτερικά Δίκτυα Αποχέτευσης Λυμάτων Δ.Δ. Γέροντα – Ξεριά και Εξωτερικό Δίκτυο Σύνδεσης Αυτών με την ΕΕΛ Χρυσούπολης. Προϋπολογισμός: 2.644.500,00 €
3.Κατασκευή Εξωτερικού Δικτύου Ύδρευσης από Πηγές Στρατώνων έως Πηγές Αγίου Ιωάννη Παραδείσου. Προϋπολογισμός: 760.000,00 €
4.Κατασκευή Αντλιοστασίου για την Ενοποίηση των Εξωτερικών Δικτύων Ύδρευσης Χρυσούπολης – Χρυσοχωρίου και πρώην Δήμου Κεραμωτής. Προϋπολογισμός: 315.000,00 €
5.Εξωτερικό Δίκτυο Αβραμηλιάς. Προϋπολογισμός: 369.000,00 €
ΣΥΝΟΛΟ : 7.409.500,00 €

Οι παρακάτω μελέτες αφορούν τη Δ.Ε.Υ.Α.Ν. και είναι απολύτως έτοιμες προκειμένου να ενταχθούν στην Προγραμματική Περίοδο 2014 – 2020 του Νέου ΕΣΠΑ:

1. Εσωτερικό Αποχετευτικό Δίκτυο Λυμάτων Τ.Δ. Γέροντα – Ν. Ξεριά προϋπολογισμός: 2.644.500,00 €
2. Εσωτερικό Αποχετευτικό Δίκτυο Λυμάτων Τ.Δ. Ζαρκαδιάς προϋπολογισμός: 1.000.000,00 €
3. Εσωτερικό Αποχετευτικό Δίκτυο Λυμάτων Οικισμού Πέρνης προϋπολογισμός: 3.000.000,00 €
4 . Εσωτερικό Αποχετευτικό Δίκτυο Λυμάτων Οικισμού Ποντολίβαδου προϋπολογισμού: 1.000.000,00 €
5. Εσωτερικό Αποχετευτικό Δίκτυο Λυμάτων Οικισμού Πετροπηγής προϋπολογισμός: 1.500.000,00 €
6. Εσωτερικό Αποχετευτικό Δίκτυο Λυμάτων Τ.Δ. Αγιάσματος με σύστημα αναρρόφησης προϋπολογισμός: 3.000.000,00 €
7. Εσωτερικό Αποχετευτικό Δίκτυο Λυμάτων Τ.Δ. Πηγών με σύστημα αναρρόφησης προϋπολογισμός: 2.700.000,00 €
8. Εσωτερικό Αποχετευτικό Δίκτυο Λυμάτων Οικισμού Ν. Καρυάς προϋπολογισμός: 3.321.000,00 €
9. Κατασκευή Ιδιωτικών Συνδέσεων Αποχέτευσης στα Δ.Δ. Χρυσοχωρίου, Γραβούνας, Ερατεινού.
10. Κατασκευή Ιδιωτικών Συνδέσεων Αποχέτευσης στα Δ.Δ. Κεραμωτής, Χαϊδευτού.
11. Μουσείο Ύδρευσης με Συνδυασμένη Λειτουργία Θεματικού Πάρκου Ψυχαγωγίας και Εκπαίδευσης Δήμου Χρυσούπολης. Προϋπολογισμός: 5.000.000 ευρώ.
12. Αντικατάσταση Δεξαμενής Ύδρευσης, Καταθλιπτικού Αγωγού και Αγωγών Μεταφοράς Νερού Παραδείσου – Ζαρκαδιάς. Προϋπολογισμός: 6.000.000 ευρώ.
13. Τεχνητός Εμπλουτισμός Υδροφόρων Στρωμάτων και Εδάφους με παράλληλη Αντιπλημμυρική Προστασία Δήμου Χρυσούπολης. Προϋπολογισμός: 6.500.000 ευρώ.
ΣΥΝΟΛΟ: 35.665.500,00 €

1. Ολοκληρώθηκε η υπογειοποίηση του Αρδευτικού Αύλακα Α’ Φάση στο Προάστειο Χρυσούπολης Προϋπολογισμού: 1.200.000 ευρώ. Στο χώρο αυτό μεταφέρθηκε και λειτουργεί η Λαϊκή Αγορά.
2. Κατασκευάζεται η υπογειοποίηση του Αρδευτικής Διώρυγας Β’ Φάση στο Προάστειο, Προϋπολογισμού: 1.931.000 ευρώ.
3. Σχεδιάσαμε την κατασκευή της Ανατολικής Περιφερειακής Οδού που συνδέει τη Βόρεια είσοδο της Χρυσούπολης με τις Εργατικές Κατοικίες – Κατασκευή Δυτικής Περιφερειακής οδού. Προβλέπεται η άμεση κατασκευή των περιφερειακών οδών μετά την ολοκλήρωση του Σχεδίου Χωρικής και Οικιστικής Οργάνωσης Ανοικτής Πόλης (ΣΧΟΟΑΠ) το οποίο βρίσκεται στην τελική φάση ολοκλήρωσής του, δηλαδή στη Δημοσίευση του στο Φ.Ε.Κ..
4. Ολοκληρώθηκε η Επέκταση του Γενικού Πολεοδομικού σχεδιασμού που οικοπεδοποιεί πάνω από 2.000 στρέμματα στην πόλη.
5. Προβλέπεται στην ίδια πράξη εφαρμογής του ΣΧΟΟΑΠ η επέκταση των Οικισμών σε όλα τα Τοπικά Διαμερίσματα.
6. Αναπροσαρμόζεται αναλογικότερα ο συντελεστής δόμησης σύμφωνα με τις σημερινές ανάγκες. Όλα τα παραπάνω έχουν προβλεφθεί στην Μελέτη του Σχεδίου Χωρικής και Οικιστικής Οργάνωσης Ανοικτής Πόλης (ΣΧΟΟΑΠ) που έχει υποβληθεί για Έγκριση και Δημοσίευση στο ΦΕΚ στο αρμόδιο Υπουργείο. Η καθυστέρηση οφείλεται στην αλλαγή της νομοθεσίας και στην εκ νέου τροποποίηση που ζητήθηκε.
7. Μελέτη για την Δημιουργία Πεζόδρομου – Ποδηλατόδρομου περιμετρικά της πόλης η οποία χωρίζεται σε τρία τμήματα:
Α) Από Διασταύρωση Χρυσούπολης έως Κόμβο Δ.Ε.Υ.Α.Ν. προϋπ. 800.000 ευρώ.
Β) Από κόμβο Δ.Ε.Υ.Α.Ν. προς την Περιμετρική Οδό εώς Κόμβο Σφαγείων προϋπ. 1.800.000 ευρώ και
Γ) Από Κόμβο Σφαγείων έως Διασταύρωση Προαστείου (Χρυσούπολη προς Χρυσοχώρι) προϋπολογισμού 895.000 ευρώ πήρε έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων και θα ενταχθεί στο νέο Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου.

1 .Δόθηκε ιδιαίτερη βαρύτητα τη δύσκολη αυτή περίοδο από τη δημοτική αρχή στη στήριξη των ανθρώπων που έχουν ανάγκη. Ο Δήμος διέθεσε όλες τις διαθέσιμες πιστώσεις και αντί μικρών παρεμβάσεων – έργων υποστήριξε τα άτομα που έχου ανάγκη επιβίωσης και 5.600 πακέτα στήριξης μοιράστηκαν σε δικαιούχους Δημότες πέντε (5) φορές το τελευταίο έτος. Επίσης μοιράστηκαν καύσιμα – ξύλα σε πάνω από οκτακόσιους (800) δικαιούχους. Καθοριστική παρέμβαση αποτελεί το γεγονός ότι κατορθώσαμε να μοιράζονται σε όλους τους μαθητές της Α/θμιας και Β/θμιας εκπαίδευσης του Δήμου μας στα παιδιά μας δύο χιλιάδες τριακόσια (2.300) προγεύματα κάθε μέρα λειτουργίας των σχολείων από την πρώτη μέρα έναρξης της Σχολικής χρονιάς από 13 Σεπτεμβρίου 2013, και θα συνεχίσουμε μέχρι τη λήξη έως και 13 Ιουνίου 2014.
2. Κατασκευάσθηκε στη Χρυσούπολη Νέος Παιδικός Σταθμός, προϋπολογισμού 2.200.000 ευρώ και ολοκληρώθηκε η Μελέτη για την κατασκευή ενός αντίστοιχου Νέου Παιδικού Σταθμού στην Κεραμωτή .
3. Ενισχύθηκε το ΚΑΠΗ Χρυσούπολης με Τεχνική υποδομή και στελεχιακό δυναμικό ενώ ταυτόχρονα κατασκευάσθηκαν δύο Νέα Κτήρια σε Πέρνη προϋπολογισμού 150.000 ευρώ και Ν. Ξεριά 400.000 ευρώ, παράλληλα ανακαινίσθηκε το ΚΑΠΗ Παραδείσου.
4. Δημιουργήθηκαν ΚΑΠΗ και λειτουργούν σε Πετροπηγή, Ποντολίβαδο και Αβραμηλιά, όπου λειτουργεί στον ανακαινισμένο χώρο του Κοινοτικού Καταστήματος.
5. Δημιουργήθηκε και λειτουργεί Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΚΗΦΗ) όπου οι υπερήλικες έχουν ημερήσια φροντίδα και αναψυχή Δωρεάν.
6. Κατασκευάστηκαν επτακόσια (700) Νέα Οστεοφυλάκεια και έγινε αγορά δύο (2) Αγρών 8 στρ. και 14 στρ. που συνορεύουν με το χώρο των Νεκροταφείων προκειμένου να προχωρήσουμε άμεσα στη δημιουργία Ναού αλλά και χώρου στάθμευσης αντίστοιχα.
7. Αναμόρφωση των παλαιών κοιμητηρίων και ανέγερση Ιερού Ναού εις μνήμη του Αγίου Ευγενίου του Τραπεζούντιου σε συνεργασία με την Εκκλησία. Το έργο βρίσκεται στην φάση έκδοσης της οικοδομικής άδειας.

1. Εκπονήθηκε Μελέτη με όλες τις Περιβαλλοντικές Εγκρίσεις που απαιτούνται προϋπολογισμού 3 εκ. ευρώ – για την ανακατασκευή της Γέφυρας στο ποταμό Νέστο. Το έργο αναμένεται να είναι από τα πρώτα που θα ενταχθούν στο ΝΕΟ ΕΣΠΑ την επόμενη προγραμματική περίοδο 2014 – 2020.
2. Ζητήσαμε και πετύχαμε την παραχώρηση της χρήσης των αναχωμάτων της Δυτικής όχθης του Νέστου ποταμού από την αρμόδια Υπηρεσία της Περιφέρειας, προκειμένου να ξεκινήσουν από την ερχόμενη άνοιξη Τουριστικές Περιηγήσεις σε δύο διαδρομές 8 χλμ και 14 χλμ αντίστοιχα με το Τρενάκι της Αναπτυξιακής.
3. Εκπονήθηκε Έρευνα – Μελέτη από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης προϋπολογισμού 500.000 ευρώ προκειμένου στην περιοχή των 180 στρεμμάτων μεταξύ της όχθης και του δεξιού αναχώματος να δημιουργηθεί περιβαλλοντικό πάρκο, ως πάρκο πολλαπλών δραστηριοτήτων.
4. Πετύχαμε την έγκριση για τη Δημιουργία χώρου Αναψυχής και Αναψυκτηρίου στο Δεξιό Ανάχωμα και εντάξαμε το έργο κατασκευής προϋπ. 400.000 ευρώ στο Πρόγραμμα LEADER Δημόσια Έργα. Το έργο βρίσκεται στη φάση της Δημοπράτησης.
5. Κατασκευάσαμε Θεραπευτήριο Ζώων για βραχεία νοσηλεία, εμβολιασμούς και φροντίδα των αδέσποτων Ζώων.
6. Κλείσαμε όλες τις χωματερές και σκουπιδότοπους (Χ.Α.Δ.Α). Οι τελευταίοι εναπομείναντες στη Λεκάνη, Χρυσούπολη και Χαϊδευτό είναι στη φάση αποκατάστασης. Το έργο είναι σε εξέλιξη με προϋπ. 1.450.000 ευρώ.
7. Εγκαταστήσαμε μεγάλους κάδους 12 κυβικών σε όλα τα Τοπικά διαμερίσματα και περιμετρικά της πόλης και με δύο γερανούς φροντίζουμε για τη συλλογή όλων των απορριμμάτων που μέχρι τότε γινόταν στις αποστραγγιστικές τάφρους.
8. Προμηθευτήκαμε κάδους ανακύκλωσης χαρτιού και εγκαταστήσαμε κοντέινερ συλλογής ηλεκτρικών συσκευών που προωθούνται στην Ανακύκλωση.
9. Συμμετέχουμε στην ανακύκλωση και στον Περιφερειακό Σχεδιασμό ο οποίος προβλέπει τη διαλογή στην πηγή, την προώθηση των υπολειμμάτων δια του Σταθμού Μεταφόρτωσης σε Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (Κ.Δ.Α.Υ.) προβλέπει την ενίσχυση του Δήμου με οχήματα και κάδους. Η λειτουργία των Σ.Μ.Α. – Κ.Δ.Α.Υ. και Μ.Ε.Α. αποτελεί ευθύνη της ΔΙ.Α.Α.ΜΑ.Θ. Α.Α.Ε.. Μέχρι την ολοκλήρωση του σχεδιασμού ο Δήμος Νέστου πήρε πρωτοβουλία και αγόρασε κάδους προκειμένου να ξεκινήσει τη διαλογή στην πηγή. Ετοιμάζει την Τοπική Κοινωνία με ενημερωτικά φυλλάδια και διαφημιστικά έντυπα και ενημερώνει φορείς και σχολεία. Επίσης ετοιμάζει τα οχήματα του Δήμου που θα μεταφέρουν τα απορρίμματα στο Σ.Μ.Α. και κατόπιν στο Κ.Δ.Α.Υ.. Ετοιμάζει το προσωπικό για τη λειτουργία του Σ.Μ.Α.. Στο πλαίσιο αυτό υπεγράφη σύμβαση με τη ΔΙ.Α.Α.ΜΑ.Θ. και αναμένεται η αποδοχή και λειτουργία του Κ.Δ.Α.Υ. Νομού Ξάνθης προκειμένου να μεταφέρονται τα ανακυκλώσιμα. Η δημιουργία μικρής μονάδας περαιτέρω επεξεργασίας των απορριμμάτων του Δήμου μας, θα εξασφαλίσει την μείωση των όγκων των μεταφερόμενων αποβλήτων και επομένως το κόστος της διαχείρισής τους, ώστε να μην επιβαρυνθούν επιπλέον οικονομικά οι δημότες μας. Το Σχέδιο πέρα της Μονάδας προβλέπει την προμήθεια και παραχώρηση μικρών εύχρηστων κάδων για κάθε νοικοκυριό περίπου δέκα χιλιάδες (10.000) καθώς και σάκους απορριμμάτων που θα παραχωρεί ο Δήμος δωρεάν προκειμένου να γίνεται ο διαχωρισμός των οργανικών με τα ανακυκλώσιμα σε κάθε σπίτι δηλαδή στην πηγή, είναι στη φάση αξιολόγησης από την που υπέβαλε προς χρηματοδότηση ο Δήμος προς το Πρόγραμμα ΕΠΠΕΡΑΑ του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και κλιματικής Αλλαγής με προϋπολογισμό: 840.00,00 €

1. Λειτουργία Μουσείου Ιστορίας και Τέχνης Χρυσούπολης.
2. Φροντίσαμε να λυθεί το πρόβλημα της στέγης των συλλόγων του Δήμου. Ο Ορειβατικός Σύλλογος Χρυσούπολης στην Πλατεία Μακεδονίας, ο Σύλλογος Θρακιωτών στο Ανακαινισμένο Σχολείο του Προαστείου, ο Σύλλογος Ν. Ξεριά στο κτίριο 200 τμ που ολοκληρώνεται στην Κεντρική Πλατεία. Ο Σύλλογος Μικρασιατών ο Πολιτιστικός Σύλλογος και ο Σύλλογος Ηπειρωτών στο κτίριο του πρώην 1ου Δημοτικού Σχολείου. Για τον Σύλλογο Ποντίων έγινε η ανέγερση Μνημείου στην πλατεία Αριστοτέλους. Επίσης ολοκληρώσαμε το Λαογραφικό Μουσείο Πετροπηγής.
3. Αδελφοποίηση με τον Δήμο Jagodina Σερβίας.
4. Δημιουργία νέων θεσμών πολιτισμού και παράδοσης (Παραμυθούπολη, Φλόγες και Μουντζούρηδες, Θεατρικό Παιδικό Εργαστήρι στα Δημοτικά Σχολεία, εκδόσεις βιβλίων που έχουν συγγράψει συντοπίτες μας). Πλήθος Θεατρικών Παραστάσεων και συναυλίες από καλλιτέχνες καταξιωμένους.

Διοργάνωση αθλητικών εκδηλώσεων. Στήριξη όλων των αθλητικών Σωματείων του Δήμου. Συντήρηση των Αθλητικών υποδομών (Αποδυτήρια – Σκεπές – Φωτισμός – Προμήθεια αυτόματων μηχανών ποτίσματος κ.λπ.). Ανακατασκευή γηπέδου Πέρνης προϋπολογισμού 200.000 ευρώ. Κατασκευή Κερκίδας και Αποδυτηρίων γηπέδου Γραβούνας προϋπολογισμού 150.000 ευρώ. Εγκαταστάσεις φωτισμού στα γήπεδα Γέροντα, Παραδείσου και Πέρνης.

1. Κατασκευάστηκε το 12θέσιο Δημοτικό Σχολείο πλησίον του Κέντρου Υγείας προϋπολογισμού 3.880.000 ευρώ.
2. Κατασκευάστηκε το 2ο Γυμνάσιο στην Περιοχή Προαστείου Α’ Κτίριο 2.500.000 ευρώ Β’ Κτίριο 4.275.000 ευρώ
3. Βιοκλιματικά Σχολεία Πρότυπα έργα εξοικονόμησης ενέργειας και αξιοποίησης ΑΠΕ Στο κτίριο του 2ου Δημοτικού Σχολείου, προϋπολογισμού 600.000 ευρώ Στο κτίριο του Τεχνικού Λυκείου, προϋπολογισμού 863.792 ευρώ
4. Ανακαινίσθηκε το 3ο Δημοτικό Σχολείο (Παλαιό Γυμνάσιο) προϋπολογισμού 230.000 ευρώ.
5. Διαμορφώθηκε ο περιβάλλοντας χώρος του 3ου Δημοτικού Σχολείου προϋπολογισμού 160.000 ευρώ.
6. Ανακαινίσθηκε το Δημοτικό Σχολείο στο Τ.Δ. Νέου Ξεριά προϋπολογισμού 150.000 ευρώ.

Κατασκευάζεται το πρώτο έργο Αγροτικής Τηλεθέρμανσης στην Ελλάδα το Γεωθερμικό Πεδίο Ερατεινού που για χρόνια παρέμεινε ανεκμετάλλευτο σε λίγο στο τέλος του 2015 θα αποτελεί πρότυπο Έργο με προϋπολογισμό 10.600.000 ευρώ ο Δήμος Νέστου κατασκευάζει τρεις (3) νέες γεωτρήσεις και μέσω θερμικών σταθμών μεταφέρει ενέργεια σε χίλια (1.000) στρέμματα καλλιεργήσιμων εκτάσεων όπου θα μπορούν να λειτουργούν θερμοκήπια για πρωίμιση προϊόντων. Επίσης ο Δήμος έχει αδειοδοτηθεί περιβαλλοντικά για την κατασκευή δέκα εννέα (19) διπλών ηλεκτροπαραγωγικών γεωτρήσεων οι οποίες είτε μία μία είτε ομαδικά μπορούν να κατασκευασθούν. Από τους πόρους που θα προκύψουν ο Δήμος μπορεί να χρηματοδοτήσει τα δίκτυα της Αγροτικής Τηλεθέρμανσης. Στην παρούσα φάση μετά από προκήρυξη ο Δήμος προτίθεται να προχωρήσει σε συνεκμετάλλευση με επενδυτές την αρχή ενός έργου ηλεκτροπαραγωγής που εκτιμάται ότι μπορεί μέσα στην ερχόμενη πενταετία να καταστήσει το Δήμο οικονομικά ανεξάρτητο.

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ
Κατασκευή χώρου στάθμευσης και λειτουργίας εξοπλισμένου συνεργείου για τα οχήματα του Δήμου στο όμορο
οικόπεδο των 6,5 στρεμμάτων του Δημαρχείου Χρυσούπολης.

ΥΠΟΔΟΜΕΣ – ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ
1. Αναπλάσεις στις εισόδους των Τ.Δ. Ποντολιβάδου – Ερατεινού.
2. Ανάπλαση και διαμόρφωση της εισόδου της Χρυσούπολης από το ύψος της διασταύρωσης έως το Δημοτικό Στάδιο.

ΟΙΚΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
1. Αισθητική ανάπλαση πλατείας Μακεδονίας και υπόλοιπων πλατειών.

ΥΓΕΙΑ – ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πρόσληψη Δημοτικού Ιατρού και Νοσηλεύτριας.

ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ – ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ – ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
1. Ανάδειξη και αξιοποίηση του ποταμού Νέστου (παραποτάμιο δάσος του Κοτζά Ορμάν περιηγητικά μονοπάτια στο Νέστο
Ποταμό).
2. Συντήρηση των υπαρχόντων δασυλλίων – Αναδάσωση εκτάσεων.
3. Συλλογή των εγκαταλελειμμένων οχημάτων και προώθηση τους σε χώρους ασφαλούς καταστροφής.

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
1. Αξιοποίηση και ανάδειξη αρχαιολογικού χώρου στο Τ.Δ. Ποντολιβάδο της αρχαίας πόλης ΠΙΣΤΗΡΟΣ.
2. Σύσφιξη σχέσεων με τους απόδημους συμπατριώτες μας.
3. Εκπόνηση λαογραφικής μελέτης για τα Τοπικά Διαμερίσματα και τους κατοίκους τους.
4. Ανέγερση μνημείου πεσόντων.

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
1. Συντήρηση και επισκευή όλων των αθλητικών εγκαταστάσεων και υποδομών των Δημοτικών Γηπέδων. Κατασκευή κερκίδων και στεγάστρων όπου απαιτείται.
2. Κατασκευή ανοιχτού κολυμβητηρίου.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
1. Εκπόνηση σχεδίου ορθολογικής αξιοποίησης ημιορεινών βοσκοτόπων.
2. Στήριξη σχεδίων αναδιάρθρωσης καλλιεργειών στην περιοχή μας.
3. Στήριξη και προβολή των γεωργικών προϊόντων που παράγονται στην περιοχή μας

ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
1. Ανάπτυξη και λειτουργία τουριστικών υποδομών στην παραλία του Δήμου «Τιμάρι» και στο Νέστο ποταμό.
2. Ανάδειξη και προβολή του Δήμου και των περιοχών φυσικού κάλλους (παραποτάμιο δάσος, Δέλτα του Νέστου, Γαλάζιες Λίμνες) στο εσωτερικό και εξωτερικό (έκδοση φυλλαδίων, συμμετοχή σε ιστοσελίδες τουριστικού ενδιαφέροντος, κλπ).
3. Συμμετοχή σε τουριστικές εκθέσεις εσωτερικού και εξωτερικού, για την ανάδειξη και προβολή της ευρύτερης περιοχής του Δήμου.
4. Δημιουργία υποδομών και πραγματοποίηση εκδηλώσεων υπό την αιγίδα του Δήμου για την προσέλκυση εναλλακτικών μορφών τουρισμού (αγροτουρισμός, οικοτουρισμός κλπ).
5. Αδελφοποίηση με Ευρωπαϊκές πόλεις – Συμμετοχή σε διεθνείς πολιτιστικές εκδηλώσεις.
6. Δημιουργία Μουσείου Φυσικής Ιστορίας.
7.Συνεργασία με εκπαιδευτικά ιδρύματα εσωτερικού και εξωτερικού για την υλοποίηση περιβαλλοντικών προγραμμάτων.

ΤΙ ΠΡΑΞΑΜΕ

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ
1. Δημιουργήσαμε Λιμενικό Δημοτικό Ταμείο με στόχο τη διεκδίκηση της διαχείρισης του Λιμένα της Κεραμωτής.
2. Εκπονούμε μελέτη Διαχειριστικού Σχεδίου του Λιμανιού.
3. Εκπονούμε Μελέτη για την κατασκευή κρηπιδώματος στο μικρό Λιμανάκι μπροστά από την Εκκλησία. 4. Ανάπλαση Παραλιακής Ζώνης Αμμόγλωσσας Κεραμωτής με πεζοδρόμια, φωτισμό και χώρο πάρκινγκ, προϋπ. 400.000 ευρώ.

ΥΔΡΕΥΣΗ – ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ – ΑΡΔΕΥΣΗ
1.Η Αποχέτευση στην Κεραμωτή Χαϊδευτό είναι στη φάση κατασκευής καθώς έχουν υπογραφεί η σύμβαση με τον ανάδοχο των έργων προϋπ. 7.072.500 ευρώ όπως επίσης και ο αγωγός μεταφοράς των λυμάτων στην Κεντρική Μονάδα του Δήμου.
2. Έχουν ολοκληρωθεί οι Μελέτες που αφορούν τα Δίκτυα αποχέτευσης στη Ν. Καρυά προϋπ. 3.321.000 ευρώ, Αγίασμα προϋπ. 3.000.000 ευρώ, Πηγές προϋπ. 2.700.000 ευρώ και προχωρούμε στην ένταξη των έργων στη νέα προγραμματική περίοδο 2014 – 2020.
3. Υδροδοτήσαμε όλα τα Δημοτικά Διαμερίσματα στην Δημοτική Ενότητα Κεραμωτής με νερό από τον Παράδεισο και η Δ.Ε.Υ.Α.Ν. παρέχει την εγγύηση και φροντίδα που χρειάζεται ώστε να έχουμε ποιοτικό Νερό.
4. Υδροδοτήσαμε το παλαιό χωριό της Νέας Καρυάς. Υδροδοτούμε άμεσα την παραλία Μοναστηρακίου.

ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ – ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ – ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
1. Καταπολέμηση κουνουπιών αποτελεί την πρώτη προτεραιότητα. Γίνεται με επιτυχία από την Περιφέρεια Α.Μ.Θ. έργο 1.000.000 ανά έτος το ύψος της δαπάνης για το Δήμο μας ανέρχεται στις 300.000 ευρώ.
2. Ο Δήμος παρεμβαίνει με μικρά έργα όπου του ζητείται.
3. Κλείσιμο του ΧΑΔΑ Χαϊδευτού και αποκατάσταση του χώρου με έργο που κατασκευάζεται, προϋπ. 700.000 ευρώ.

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
1. Αναβάθμιση και εμπλουτισμός των υπαρχόντων θεσμών πολιτισμού (π.χ. Γιορτή του Αγρότη,Πλάι στο Κύμα κ.λ.π.).
2. Λειτουργία Στέγης Πολιτισμού.
3. Αναβάθμιση του αγροτικού μουσείου ώστε να εξελιχθεί σε εκθετήριο για την προβολή και προώθηση των τοπικών προϊόντων.

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
1. Κατασκευή Δημοτικού Κλειστού Αθλητικού Γυμναστηρίου.
2. Βελτίωση των υπαρχόντων υποδομών και εγκαταστάσεων.
3. Διοργάνωση αθλητικών εκδηλώσεων σε συνεργασία με τους αθλητικούς συλλόγους , (αγώνες Βόλεϊ, Ποδοσφαίρου, Τένις , Μπάσκετ, TAE KWO DO κλπ).

ΠΑΙΔΕΙΑ – ΝΕΟΛΑΙΑ
1. Αναβάθμιση του Κέντρου Πληροφόρησης Δέλτα Νέστου με στόχο τη λειτουργία Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης με δυνατότητα φιλοξενίας εκπαιδευτικών και μαθητών.
2. Δημιουργία σύγχρονης Δημοτικής Βιβλιοθήκης.
3. Κατασκευή αθλητικών εγκαταστάσεων στα σχολεία.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
1. Λειτουργία σύγχρονης μαρίνας και λιμενικών εγκαταστάσεων σκαφών αναψυχής.
2. Ανάδειξη και αξιοποίηση όλων των παραλιών των Τοπικών Διαμερισμάτων.
3. Συνεργασία και στήριξη των πρωτοβουλιών των Ιχθυοτροφικού Συνεταιρισμού και των Οστρακοκαλλιεργητών.
4. Μελέτη ΠΕΡΠΟ (περιοχές ειδικά ρυθμιζόμενης πολεοδόμησης) προκειμένου να αξιοποιηθεί η ακίνητη περιουσία της Εδαφικής Περιφέρειας Κεραμωτής, από δημότες επιχειρηματίες, για την ίδρυση τουριστικών μονάδων, συμβατές με το περιβάλλον αλλά και με άλλες αναπτυξιακές και κοινωνικοοικονομικές δραστηριότητες.

ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
1. Ένταξη του Δήμου μας στον Τουριστικό Χάρτη του Ε.Ο.Τ. (καθαρές ακτές – μπλε σημαίες, κλπ.).
2. Συμμετοχή σε τουριστικές εκθέσεις εσωτερικού και εξωτερικού, για την ανάδειξη και προβολή της ευρύτερης περιοχής του Δήμου.
3. Δημιουργία υποδομών και πραγματοποίηση εκδηλώσεων υπό την αιγίδα του Δήμου για την προσέλκυση εναλλακτικών μορφών τουρισμού (αγροτουρισμός, οικοτουρισμός κλπ).
4. Αναβάθμιση της Δημοτικής οργανωμένης κατασκήνωσης (κάμπινγκ) Κεραμωτής.

ΤΙ ΠΡΑΞΑΜΕ

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ
1. Παρέμειναν και ενισχύθηκαν οι λειτουργίες των υπηρεσιών για καλύτερη εξυπηρέτηση του Δημότη.
2. Έγινε εξοπλισμός όλων των ιατρείων των οικισμών του Ορεινού με τα απαραίτητα μηχανήματα για να είναι δυνατή η συνταγογράφηση.
3. Έγινε εγκατάσταση Internet σε όλους τους οικισμούς σε μερικές όμως περιπτώσεις πρέπει η Πολιτεία να μεριμνήσει για την εγκατάσταση των κεραιών του Ο.Τ.Ε. προκειμένου να γίνει δυνατή η λειτουργία των σταθμών που εγκατέστησε ο Δήμος σε όλα τα κτίρια των πρώην Κοινοτήτων.
4. Έγινε αντικατάσταση όλων των λαμπτήρων των Οικισμών με λάμπες τύπου ”LED” που έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής (10.000 ώρες) και εξοικονόμηση ενέργειας.

ΥΠΟΔΟΜΕΣ
1. Υποστηρίξαμε με ιδία μέσα τη βελτίωση της βατότητας των αγροτικών δρόμων κάθε χρόνο και προχωρούμε τις διαδικασίες αδειοδότησης δανειοθαλάμων προκειμένου να έχουμε υλικό για την οδοστρωσία νόμιμα και συνεχώς.
2. Τσιμεντοστρώσαμε 2 χλμ οδοποιία εντός των Οικισμών σε Κεχρόκαμπο, Διπόταμο, Δύσβατο, Στεγνό, Ελαφοχώρι και Μακρυχώρι.
3. Ανακατασκευάστηκε ο παλαιός Μύλος και έγινε παρέμβαση για τη διαπλάτυνση γέφυρας εντός του οικισμού Κεχροκάμπου.
4. Έγινε ηλεκτροδότηση του παρεκκλησίου του Αγίου Κοσμά.
5. Έγινε η αγορά οικοπέδου στο κέντρο του Μακρυχωρίου προκειμένου να κατασκευαστεί πλατεία.

ΥΔΡΕΥΣΗ – ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ – ΑΡΔΕΥΣΗ
1. Εντάξαμε σε πρόγραμμα χρηματοδότησης του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων την Άρδευση της Λεκάνης με προϋπολογισμό 615.000 ευρώ και το έργο κατασκευάζεται. Επίσης εντάχθηκε στο ίδιο πρόγραμμα το έργο άρδευσης των εξωχώραφων της Λεκάνης με προϋπολογισμό 615.000 ευρώ και το δημοπρατούμε άμεσα. Τέλος εντάχθηκε στο ίδιο πρόγραμμα το έργο «Κατασκευή πεζοδρομίων και λοιπά υποστηρικτικά μέτρα ανάπλασης στην τοπική Κοινότητα Λεκάνης, προϋπ. 432.000 ευρώ. Συνολικά 1.662.000 ευρώ.
2. Με έργο της Δημοτικής Επιχείρησης Δ.Ε.Υ.Α.Ν. υδροδοτήθηκαν όσοι οικισμοί είχαν πρόβλημα υδροδότησης. Σήμερα μετά την ολοκλήρωση αυτού του έργου έχουμε πετύχει να παρακολουθείται η στάθμη των δεξαμενών ηλεκτρονικά και οι ενδείξεις να μεταφέρονται μέσω οθόνης κινητού τηλεφώνου στους υπεύθυνους. Επίσης εγκαταστάθηκαν όπως η νομοθεσία προβλέπει αυτόματοι χλωριοτήρες για την προστασία των καταναλωτών σε κάθε δεξαμενή.

ΥΓΕΙΑ – ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
1. Έγινε πρόσληψη κτηνιάτρου για να παρέχει στους κτηνοτρόφους δωρεάν συνδρομή.
2. Έγινε συντήρηση – επέκταση Κοιμητηρίων στα Τοπικά Διαμερίσματα.

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
1. Υποστηρίχθηκαν και ενισχύθηκαν οικονομικά οι θεσμοί πολιτισμού στην Εδαφική Περιφέρεια Ορεινού (π.χ. Γιορτή Πατάτας – Γιορτή Κτηνοτροφίας)
2. Στήριξη των Πολιτιστικών Συλλόγων προκειμένου να παρέχουν αναβαθμισμένες πολιτιστικές εκδηλώσεις.
3. Δόθηκε λεωφορείο δέκα πέντε (15) θέσεων στην Εταιρεία Προστασίας των Στενών του Νέστου προκειμένου να συνεχίσει απρόσκοπτα το έργο της προστασίας των αρπακτικών πτηνών.

ΟΙΚΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
1. Αναθεώρηση – Επέκταση Γενικού Πολεοδομικού Σχεδιασμού.
2. Πράξη εφαρμογής προσαρμοσμένη στα νέα δεδομένα – επέκταση οικισμών.
3. Αισθητική Ανάπλαση Πλατειών στα Τοπικά Διαμερίσματα

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
1. Βελτίωση των υπαρχόντων υποδομών και εγκαταστάσεων.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
1. Βελτίωση και λειτουργία των υπαρχόντων υποδομών για την καλύτερη εξυπηρέτηση των
κτηνοτροφικών μονάδων.

«Φίλες και φίλοι, η “ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ” διεκδικεί το Δήμο ΝΕΣΤΟΥ στις επερχόμενες εκλογές του ΜΑΙΟΥ. Με γνώμονα τον πολίτη δημιουργήσαμε στην 3ετία που πέρασε υποδομές και προϋποθέσεις για την ανάπτυξη του τόπου μας. Στόχος μας ο Δήμος να αποκτήσει οικονομική αυτοτέλεια. Για το Δήμο μας σχεδιάζουμε και οργανώνουμε μια πορεία στο μέλλον όπου η νεολαία και η παιδεία θα συνεχίσει να είναι το κύριο μέλημά μας, η υγεία και η κοινωνική πολιτική προτεραιότητά μας, ο αθλητισμός, ο πολιτισμός και η ανάπτυξη αγώνας μας. Η περιοχή μας με άρτια διοικητική οργάνωση, με δυνατές υποδομές, με ψυχή θα κρατάει τα παιδιά της, θα στηρίζει τους πολίτες της, θα ελκύει τον έξω κόσμο, θα βάζει την ανθρώπινη πινελιά της σε όλες τις εποχές που έρχονται. Σε μια εποχή που τη χαρακτηρίζει η Ύφεση, η οικονομική και πολιτισμική κρίση η παρούσα Δημοτική αρχή αποτελεί ίσως μοναδικό παράδειγμα Δημόσιου Οργανισμού που δεν μετέφερε κανένα πρόσθετο βάρος στους Δημότες της και δεν αύξησε κανένα Δημοτικό φόρο ή τέλος από το 2007 που ανέλαβε τη Διοίκηση Το παρόν έντυπο, δεν αποτελεί μια απλή προγραμματική πρόταση, αλλά για άλλη μια φορά τον «ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΜΟΥ ΛΟΓΟ ΤΙΜΗΣ» προς τον τόπο μου».